Video content voor elke fase in de customer journey

Dat video marketing echt wel een ding is, moeten we je waarschijnlijk niet meer vertellen. (Indien wel: bel ons zo snel mogelijk!) Dankzij technologie en innovatie ligt video marketing binnen het bereik van elke organisatie. Video content werkt geweldig. Maar dan moet je het wel strategisch aanpakken en je video content afstemmen op je doelgroep. Dat is logisch, dat geldt voor alle content. Video marketing is dan ook geen op zichzelf staand kanaal, je integreert het best in je overall digitale strategie. Er is video content voor elke fase in de customer journey.

Customer journey
De customer journey

Al te vaak zien we hoe bedrijven hun hele video budget opsouperen aan een professioneel gemaakte brand video. Nadien spenderen ze geen eurocent meer aan andere video content. Anderzijds zijn er ook heel wat die regelmatig leuke video’s posten op social media, zonder die af te stemmen op de noden van hun doelgroep. Dat is jammer, want zo wek je niet meteen veel vertrouwen. Er is een betere manier: video die in elke fase van de customer journey inspeelt op de vragen en noden van je doelgroep.

Video voor de awareness fase

In de awareness fase van de customer journey is jouw doelgroep op zoek naar antwoorden. Ze realiseren zich dat er een probleem is. Ze zoeken naar informatie over hoe ze dat probleem kunnen oplossen, en of het überhaupt wel een probleem is. 

In deze fase ga je eigenlijk een nieuwe relatie aan met iemand die je nog niet kent. Je trekt mensen aan die je nog niet kent, en probeert ze met je content te overtuigen om meer over jou en je producten of diensten te vernemen. Het doel hier is om vertrouwen op te bouwen in jouw merk. Je vertelt met leuke luchtige video’s iets meer over wie je bent en wat je doet. En daarvoor zijn de volgende soorten video content perfect geschikt.

Brand video's

Met brand video’s laat je zien waar jouw organisatie voor staat. Hierin heb je het dan over je missie en waarden. Hou het kort en luchtig, en zorg dat ze meer willen weten. Met storytelling kan je van deze video’s iets heel leuks maken en kan je je persoonlijkheid laten zien, iets waar jouw doelgroep zeker oog voor heeft.

Educatieve video's

In deze fase zijn educatieve video’s (ook wel ‘how to’ video’s genoemd) heel nuttig: je geeft je doelgroep meer inzichten in hun uitdagingen, en hoe ze bepaalde problemen kunnen oplossen. Hiermee toon je je expertise in je vak. Je kan hier het verschil maken door je unieke kijk, een innovatieve oplossing of een unieke invalshoek. 

Korte entertainende video's

Dit zijn leuke korte fragmenten waarmee je een bepaalde emotie oproept bij je doelgroep. Mensen kopen op basis van emotie, ook in een B2B context. Slaag je er in om de juiste emotie op te roepen bij je doelgroep, dan vergroot je de kans dat ze iets van je kopen. Video content kan je daarbij helpen.

In de awareness fase mag je vooral geen promopraat verkopen. Mensen komen hier misschien voor het eerst met jouw bedrijf in contact. En zoals het cliché zegt: je krijgt maar één kans om een goeie eerste indruk te maken. Raak je hier de juiste snaar, dan is de kans groot dat je bezoekers op zoek zullen gaan naar meer informatie. 

Video voor de consideration fase

In de consideration fase hebben je bezoekers een duidelijk idee van hoe ze hun probleem willen oplossen. Ze bekijken verschillende opties hiervoor, en evalueren de voor- en nadelen van elke oplossing. Je doelgroep is zich in deze fase ook bewust van je eventuele concurrenten. Voor jou is het de gelegenheid om meer te laten zien over je bedrijf, om vertrouwen op te bouwen in je bedrijf en je diensten, en te laten zien hoe jij je onderscheidt. Met deze types video content kan dat.

Video's over producten of diensten

Aangezien je bezoekers in deze fase op zoek gaan naar oplossingen, kan jij daar op antwoorden met video’s over je producten of diensten. Schets hen een beeld van hoe hun leven er uit zal zien als ze jouw oplossing gaan gebruiken. Een product video kan hel krachtig zijn: je kan hier dingen laten zien die je in een blogpost niet kan uitleggen. Overweeg dus zeker om hier iets mee te doen. Bezoekers zijn 4 keer meer geneigd een video over een product te bekijken dan er een blog over te lezen.

Case studies

Dit zijn video’s waarin jij uitlegt hoe je eerder voor andere klanten gelijkaardige problemen hebt opgelost. Voor je doelgroep is dit een heel nuttige video: je geeft ze een concreet voorbeeld van hoe jij een probleem voor hen kan oplossen. Een voorbeeld werkt voor veel mensen beter dan de droge theorie uit een traditionele blogpost. Zeker als je hier cijfers kan aantonen.

Webinars en 'how to' video's

Met webinars en ‘how to’ video’s kan je meer in detail gaan dan met de educatieve video’s uit de awareness fase. Een webinar stelt je in staat echt te connecteren met je doelgroep en te antwoorden op specifieke vragen die ze hebben over jouw product of dienst. Je kan er ook echt je expertise mee tonen en bouwt dus zo ook vertrouwen op in jouw merk.

In de consideration fase bouw je verder aan de relaties die je in de awareness fase hebt opgestart. Je doelgroep is nu op zoek naar oplossingen, en met de juiste video content kan jij daar een antwoord op bieden. Hier mag het gerust een stuk meer over jouw producten en diensten gaan, maar hou het wel dynamisch en aantrekkelijk.

Video's voor de decision fase

Het is zo ver: in deze fase zijn je bezoekers klaar om beslissingen te nemen. Kiezen ze voor jouw product of dienst, of gaan ze naar een concurrent? Ze weten nu in elk geval al voor welke oplossing ze gaan kiezen, aan jou om ze nu helemaal over de streep te trekken. En dat kan met deze video types.

Demo video's

Hoe kan je beter laten zien hoe fantastisch je product is dan met een demo video? Je bezoekers laten ervaren hoe het is om jouw product te gebruiken is enorm krachtig. Kan een echte demo niet, dan is een demo video the next best thing. Hiermee kan je de laatste twijfels wegnemen bij je doelgroep.

Product vergelijkingen

Misschien twijfelt jouw potentiële klant tussen 2 vergelijkbare oplossingen. Door beide producten in een video te vergelijken kan je de positieve aspecten ervan benadrukken. Blinkt jouw oplossing uit in gebruiksgemak? Of bied jij de goedkoopste oplossing? Het onderscheidend vermogen van je product of dienst moet hier in de kijker staan.

Video testimonials

Vraag tevreden klanten of ze voor jou een video testimonial willen maken. Een video van een bestaande klant die feedback geeft over jouw product of dienst is veel overtuigender dan dat jij er zelf over opschept. Probeer voor elke buyer persona een relevante testimonial video te voorzien.

Laat je zeker niet afschrikken. Je moet niet elk van die video types voorzien. Zorg er vooral voor dat je vanuit je strategie vertrekt en dat je video’s relevant zijn voor je doelgroep. Steek niet al je budget in montage of peperduur materiaal, maar zorg er vooral voor dat de content goed zit, dat het verhaal klopt en dat je authentiek blijft. Ik hoop dat je er iets aan had. Heb jij vragen, laat dan zeker van je horen. Tot de volgende!

Een content marketing strategie in 10 stappen

Meer bezoekers, meer leads, meer klanten
Whitepaper