Video marketing: hoe begin je er aan?

Als jij nog niets doet met video marketing, dan is het nu de hoogste tijd om er aan te beginnen. Zuckerberg himself zei in 2016 dat de meeste content op Facebook in 2020 zou bestaan uit video. En als je vandaag je timeline even bekijkt, zie je meteen dat de man een punt heeft. Video marketing is dus een trein die je zeker niet mag missen.

Niks voor jou zeg je? Wacht even voor je oordeelt, en lees verder. Wij denken namelijk dat iedereen iets uit video marketing kan halen.

Waarom video marketing?

Het is simpel: video is veel gemakkelijker voor jouw klanten dan een stuk tekst. Mensen kijken liever naar een video dan dat ze teksten lezen. Bovendien onthouden ze ook beter wat er gezegd wordt. Logisch ook aangezien video een visueel medium is. Je doelgroep deelt ook 10 keer vaker video content dan tekst. En als jouw video content echt goed is, dan zal je merken dat je doelgroep ook veel meer betrokken is en je meer reacties krijgt. Er zijn nog heel wat meer redenen, maar begrijpt intussen wel dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan video marketing.

video trends

Hoe start je met video marketing?

Eens je begrijpt wat de voor- en nadelen zijn van video marketing, kan je het best bekijken welke plaats het in je online marketing strategie inneemt. En eens je dat weet, is het tijd om er aan te beginnen. Haal die camera maar boven, zet het statief klaar, spot aan, en ga er voor!

1 - Bepaal je doelstellingen

Zoals met alles in marketing, moet je eerst weten wat je precies wil bereiken. En die doelstellingen zijn best SMART geformuleerd. Zorg dat ze specifiek en meetbaar zijn, acceptabel en relevant, en tijdsgebonden. Met een doelstelling als ‘meer online bezoekers genereren’ zal je er dus niet komen. Beter is: tegen eind 2017 10% meer bezoekers op onze website via Youtube’.

2 - Vertel een verhaal

Voor je begint met filmen, moet je weten wat je precies gaat doen. Zorg dat je een verhaal vertelt. Storytelling werkt. Vermijd in elk geval verkoopspraatjes in je video’s. Je klanten kijken daar direct doorheen, en they are not amused. Dat geldt ook voor andere types content trouwens. Speel in op hun behoeftes en zorg dat je daar een verhaal rond vertelt. Met daarbij aan het einde van je video een call to action ben je al een heel eind op weg om je doelstelling te bereiken.

3 - Entertain je doelgroep

Wees geen grijze muis. Wees boeiend, grappig, inspirerend, ontroerend of wat dan ook, maar zorg dat het je doelgroep iets doet. Als je video content saai is en daarbij ook nog eens sales-achtig aanvoelt, doe je er meer kwaad mee dan goed. Bang dat je B2B klanten jouw gedurfde videos dan toch TE gedurfd gaan vinden? Think again! Ook zij zijn gewoon mensen die een goed verhaal kunnen appreciëren en die overtuigd willen worden. Dat lukt zoveel beter als het hen iets doet.

4 - Wees kort en bondig

Akkoord, het is niet eenvoudig om kort en bondig te zijn over je eigen business. Over je eigen passies kan je immers uurenlang vertellen, nietwaar? Toch loont het de moeite om het kort en bondig te houden. Hoe langer je video duurt, hoe saaier en minder dynamisch het wordt. Bovendien groeit het risico dat je kijkers afhaken met de seconde, letterlijk. Als je er in slaag het kort en boeiend te brengen, zal je ook aan meer kijkers je hele verhaal kunnen vertellen. En zo zal je uiteindelijk ook je doelstelling behalen.

5 - Optimaliseer je video voor zoekmachines

Als je wil dat Google begrijpt waar je video over gaat, en dat die gemakkelijk vindbaar is, dan heb je een goeie titel en omschrijving nodig. Zoekmachines zijn (nog) niet in staat te begrijpen waar je video over gaat, daarom moet jij dus zorgen voor een unieke titel en een goeie omschrijving. Gebruik hiervoor relevante keywords en omschrijf je video in voldoende detail. Als je je video niet op je eigen domein gaat hosten, maar bijvoorbeeld bij Youtube, zorg dan dat daar een link naar je eigen site staat. Zorg er alleszins voor dat anderen je video kunnen embedden, zodat je meer inbound links genereert.

Keuzes maken

Nu we weten waarom video marketing een goed idee is en hoe je er aan begint, is het tijd om aan de video zelf te beginnen. Er zijn heel wat mogelijkheden, afhankelijk van je budget, doelstellingen en dergelijke.

Live action of animatie?

Eerst en vooral kan je kiezen tussen een animatievideo of een live action video. Bij die laatste categorie gebruik je echte acteurs en kan je meer inspelen op het gevoel van je kijkers. Je video wordt een stuk persoonlijker. Maar omdat je acteurs nodig hebt, een studio of een set, camera’s, belichting en dergelijke, wordt een live action video al snel een dure aangelegenheid. Een animatievideo is vaak een goeie keuze om een idee of een concept uit te leggen. Kies dan alleszins een goeie animatiestudio die goed begrijpt wat jij wil bereiken met video marketing.

Types video content

Je zal ook keuzes moeten maken op het vlak van content. Binnen video marketing heb je immers heel wat verschillende soorten. Met tutorials of instructievideo’s kan je jouw doelgroep laten zien hoe ze iets moeten doen. Kijk maar naar de populariteit van kookvideo’s. Maak je producten, dan is een product video ook een goed idee. Je laat daarmee zien welk product je maakt, hoe het in elkaar zit en hoe het zich onderscheidt van de concurrentie. In testimonials laat je derden aan het woord die jouw onderneming of diensten aanprijzen. En met brand video’s laat je je doelgroep kennis maken met jouw onderneming en waar je voor staat. Welk type je ook kiest, zorg dat het aansluit bij wat jij wil bereiken.

Zelf doen of laten doen?

Een andere keuze waar je voor staat, is wie jouw video gaat maken. Hier speelt budget uiteraard een belangrijke rol. Maar je wil ook in zee gaan met een partner waarmee het klikt, een bedrijf dat jouw doelstellingen begrijpt en daar doelgericht mee aan de slag gaat. Je kan er ook voor kiezen dit zelf te doen, zo spaar je een hele hoop geld uit. Zorg er dan wel voor dat je nog steeds doelstellingen vastlegt en de juiste content kiest, EN dat je weet hoe je een kwalitatieve video maakt en nabewerkt. Want hoe dan ook wil je nog steeds een degelijke video. Met een beetje creativiteit geraak je al heel ver.

Als jij vandaag nog niet met video marketing bezig bent, dan moet je het serieus gaan overwegen. Het merendeel van alle content online is video. Bovendien kan je met video’s veel gemakkelijker emoties oproepen bij je doelgroep. Het is aan jou om er iets mee te doen. Contacteer ons als je nog vragen hebt.

Cut!!

Whitepaper: content marketing strategie in 10 stappen

Een content marketing strategie op maat van jouw onderneming in 10 simpele stappen

Download de whitepaper