5 video marketing mythes

Anno 2020 kent zowat iedereen intussen het belang van video marketing. En je ziet heel veel bedrijven ook hun eerste stappen zetten in video. Maar er zijn ook heel wat mensen die toch nog twijfelen. De reden daarvoor is vaak de angst voor het onbekende: vaak denkt men dat het duur is, dat het teveel werk is, of moeilijk te monitoren. Onze contacten met klanten bevestigen dat alleen maar. Video technologie is verder geëvolueerd. Tijd dus om deze 5 video marketing mythes voorgoed de wereld uit te helpen.

5 video marketing mythes

Mythe 1: video marketing is duur

Relax: we zijn niet het zoveelste seizoen van Game of Thrones aan het schieten. Video marketing hoeft helemaal niet zo duur te zijn als veel organisaties lijken te denken. Bovendien apprecieert jouw doelpubliek ook de authenticiteit die jij laat zien in je video’s, meer dan de kwaliteit van de productie. Met een eenvoudige camera of een smartphone met een paar kleine extra accessoires kan je al knappe dingen doen. Ga dus niet voor peperdure apparatuur of een professionele ploeg die een massa lichtapparatuur en dure camera’s meesleept.

Bovendien is de inhoud van je boodschap nog steeds het belangrijkste. Focus op wat jij te vertellen hebt en maak die boodschap zo aantrekkelijk mogelijk voor je doelpubliek. Laat je niet verleiden om speciale effecten in te zetten of nodeloos veel aandacht te besteden aan de productie achteraf. Het enige wat jij hoeft te doen, is goed nadenken over je boodschap, hoe je ze wil vertellen, waar je je video maakt en dergelijke.

Mythe 2: in mijn sector gebruikt niemand video marketing

Zit jij in toevallig in die ene sector die nog geen video inzet? Dan zal dat zeer binnenkort veranderen. Zowat elke sector zet video marketing in. Organisaties zijn teams van mensen, en mensen zijn nu eenmaal gek op video. Ook als jij B2B werkt, zullen mensen die voor jouw potentiële klanten werken dus de beslissingen nemen.

Twijfel je hier nog aan? Dan kunnen de cijfers je misschien wel op andere gedachten brengen. 55 % van de bevolking bekijkt dagelijks video content (bron: Insivia). Op Youtube alleen al wordt dagelijks 500 miljoen uur video content bekeken (bron: Buffer). Dat zijn waanzinnige cijfers! Het zou best kunnen dat jouw sector nog moet starten met video, of dat je in jouw functie niet meteen mogelijkheden ziet. Toch zijn die er zeker. Stel jezelf de vraag: wat zouden mijn potentiële klanten leuk, inspirerend of overtuigend vinden? Ik durf wedden dat je al snel enkele leuke ideeën zult vinden voor geweldige video content.

Mythe 3: video marketing is lastig

Organisaties weten vaak niet hoe ze video content moeten aanpakken. Ze denken vaak dat ze ingewikkelde scripts nodig hebben, acteurs en materiaal in huis moeten halen. Maar het hoeft helemaal niet zo Hollywood te zijn, integendeel. Vraag je medewerkers om te praten in de video, zij kennen je diensten of producten veel beter dan eender welke acteur. Het zijn ook je medewerkers die dagelijks omgaan met je klanten. Ze zullen dus herkenbaar zijn en veel beter jouw organisatie vertegenwoordigen.

Maak je video ook niet te ingewikkeld. Kies één topic en laat je video enkel daarover gaan. Dan heb je geen ellenlange scripts nodig die niemand kan onthouden, en wordt het veel eenvoudiger om het to the point en boeiend te houden.

5 video marketing mythes

Mythe 4: Video's dienen enkel om leads te genereren

Er is zoveel meer dat je kan doen met video content. Leads genereren is zeker heel belangrijk, je wil uiteraard klanten aantrekken. Maar je kan video content ook in andere fases in de buyer journey inzetten. Je kan bijvoorbeeld een blog over een case vervangen door een video. Je kan video content maken om de awareness van je potentiële klanten te boosten, of om bestaande klanten net dat tikkeltje extra te geven. Als je op die manier gaat denken over video marketing, zul je zeker andere redenen vinden om video in te zetten. En je zal zien dat het dan ook een stuk gemakkelijker wordt om leuke video content te bedenken.

Mythe 5: 90 seconden is de ideale lengte van een video

Hier zullen de meningen wel verdeeld zijn, maar toch vinden wij dit (grotendeels) een mythe. Wel zijn we er van overtuigd dat je je video boeiend moet houden van begin tot einde. Het helpt om bij de essentie te blijven en het tempo hoog te houden zodat kijkers niet verveeld ‘wegzappen’. Maar een instructievideo zal al snel enkele minuten duren. Unboxing video’s zijn bijna altijd een stuk langer. En als je een interview doet stel je vaak meer dan één vraag en dan wordt het moeilijk om je aan de 90 seconden te houden.

video marketing mythes

Kijk dus niet teveel naar dat cijfer. Veel hangt bijvoorbeeld ook af van het onderwerp en van je doelgroep. Bedenk liever waar je video precies over moet gaan en maak dat boeiend, grappig, inspirerend, informerend, van begin tot einde. Wij denken dat niemand ooit geklaagd over de officiële Tomorrowland 2018 aftermovie, en die duurt 23 minuten en heeft meer dan 3,8 miljoen views.

Laat je dus zeker niet afschrikken om met video marketing te starten. Video marketing is een stuk gemakkelijker dan je denkt. Met een doordachte strategie en een portie creativiteit en authenticiteit, zal je zeker scoren. Heb je toch nog twijfels of heb je enkele ideetjes nodig om je op weg te helpen? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en een kopje koffie.

Een content marketing strategie in 10 stappen

Meer bezoekers, meer leads, meer klanten
Whitepaper

Meer over video marketing