10 SEO tips om beter vindbaar te zijn online

Een website bovenaan laten eindigen in de zoekresultaten op zoekmachines, is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Maar dat is wel wat iedereen wil voor zijn eigen website. Wat je daarvoor vooral nodig hebt, is SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachineoptimalisatie. We geven je hieronder alvast 10 SEO tips om jouw website beter vindbaar te maken.

Strategie

Idealiter begin je eerst met het bepalen van je trefwoordstrategie. Daarvoor baseer je je op de structuur van je website, de diensten of producten die je organisatie verkoopt en de fase waarin je doelgroep zich bevindt. Een klant die precies weet wat hij zoekt, zal andere trefwoorden hanteren dan iemand die pas begint met zich online te informeren.

Gebruik de juiste keywords

Ga na welke trefwoorden of keywords voor jouw organisatie relevant zijn. Ga niet uit van je eigen gelijk. Jij kan best een bepaald beeld hebben over je eigen sector, maar misschien zoekt jouw doelgroep toch met andere keywords. Zoek uit welke dat zijn, en gebruik die dan op jouw website.

Trefwoorden in je URL

Google vind het geweldig als het trefwoord waarvoor je gevonden wil worden al in de URL staat. Gebruik er eentje, zodat het ondubbelzinnig is waar die pagina over gaat. Gebruik je verschillende keywords in je URL, dan werkt het eerder omgekeerd.

Titels zijn belangrijk

En meta descriptions trouwens ook. Om de zoekbaarheid van je website te optimaliseren, is een goeie titel belangrijk. Zorg dus ook in je titels voor relevante trefwoorden. Overdrijf er echter niet mee, want dat straft Google af. Ook in je meta description neem je die trefwoorden over. Titel en meta description informeren je bezoeker over de informatie die ze op die specifieke pagina kunnen vinden.

Gebruik H1 tags voor je titels

Een pagina heeft telkens een titel. Gebruik voor de hoofdtitel steeds de H1 tag. Je kan je blogpost verder onderverdelen in H2 en H3 tags om je tekst vlotter leesbaar te maken. In elk geval gebruik je ook in die tags telkens relevantie trefwoorden voor die pagina, dat helpt Google om jouw pagina te interpreteren en de zoekresultaten beter af te stemmen op de zoektermen.

Optimaliseer je content

Hoe beter jouw content aansluit bij de trefwoorden die je gekozen hebt, hoe meer bezoekers je zal krijgen. Je doet dat door trefwoorden te gebruiken in titels, tussenkopjes en de inhoud van je alinea’s. Zet ook relevante zaken vet. Let op: overmatig gebruik van keywords en vette tekst schaadt de vindbaarheid van je website.

Hou je website up to date

Zorg regelmatig voor nieuwe content, of in elk geval voor updates in je bestaande content. Een website die up to date is, scoort hoger in page authority en dus ook in zoekmachines. Bovendien zullen bezoekers jouw website relevanter vinden als de informatie die ze zien recent is.

Links, links en nog eens links

Als andere websites naar jouw website linken, ziet Google jouw website sneller als relevant. Linkbuilding vormt dan ook een essentieel onderdeel van een goeie SEO strategie. Zorg er wel voor dat die externe links van goede kwaliteit zijn, want ook dat speelt mee. Interne links helpen je om het bounce percentage te verlagen en geven aan Google structuur mee.

Afbeeldingen

Door afbeeldingen te gebruiken in je content, zorg je er niet alleen voor dat je pagina er boeiender uit ziet. Aan die afbeeldingen kan je alt tekst mee geven. Gebruik daarin ook de trefwoorden waarvoor je gevonden wil worden. Als jouw website veel afbeeldingen bevat, kan je hier zeker je voordeel mee doen.

Size matters

De lengte van je content doet er toe. Langere artikels en blogposts maken meer kans om hoger te scoren. Wees dus wat creatief en maak je content niet dat tikkeltje langer. Maar let op: met afbeeldingen geldt het omgekeerde. Hoe zwaarder die zijn, hoe trager je website laadt. En dat heeft een negatieve impact op je SEO.

 

SEO tips

Ziezo, met deze 10 SEO tips kan je je website al een stuk beter vindbaar maken. Er zijn nog heel wat andere elementen die een rol spelen, maar je moet ergens beginnen. Af en toe een SEO audit doen van je website is trouwens ook niet overbodig.

Ben je hier niet genoeg mee vertrouwd, weet je niet hoe er aan te beginnen, of heb je simpelweg geen tijd? Laat het ons weten. Wij helpen je graag met het vindbaar maken van je website.

Whitepaper: content marketing strategie in 10 stappen

Een content marketing strategie op maat van jouw onderneming in 10 simpele stappen

Download de whitepaper